Toch nog even aandacht voor de sperma bewaring!

Toch nog even aandacht voor de sperma bewaring!

Over het correct bewaren sperma op het varkensbedrijf is de laatste tijd al veel geschreven. We zien dan ook dat er steeds meer bewaarboxen een plaats krijgen aan de weg, vanwege risico van ziekte insleep en goed bereikbaar zijn voor de koerier. Er is echter 1 belangrijk punt wat onderbelicht blijft en erg belangrijk is: het koelen of verwarmen van de binnenruimte van de bewaarbox.  

Afhankelijk van waar de bewaarbox zich precies begeeft, kan de buitentemperatuur wel verschillen van -10 graden tot 45 graden Celsius. Door de wind of andere omstandigheden kan dit nog meer variëren. De vraag is dan of de bewaarbox de temperatuur in de binnenruimte op 17 graden Celsius kan houden en hoe lang het duurt daar te komen. Voor de beantwoording van deze vraag is het volgende van belang:

  • Staat de sperma bewaarbox in een aparte ruimte/kast en hoeveel varieert de temperatuur in deze ruimte/kast gedurende het jaar.
  • Met hoeveel variatie in omgevingstemperatuur kan de bewaarbox de binnenruimte op 17 graden Celsius houden. Er zit een zeer grote variatie in de capaciteit van bewaarboxen om de binnentemperatuur op 17 graden Celsius te houden! Vraag bij de leverancier na hoe het zit met de capaciteit van uw sperma bewaarbox.
  • Dit vraagstuk is zeker ook van toepassing op bewaarboxen die ‘binnen’ staan.