Nieuwe beer P410 maakt succesvolle start op de Nederlandse markt

Nieuwe beer P410 maakt succesvolle start op de Nederlandse markt

De P408 eindbeer is nog steeds de grootste eindbeer op de Nederlandse markt. De snelst groeiende eindbeer op dit moment is echter overduidelijk de P410. In 2015 is gestart met het testen van de P410 eindbeer op een 8 tal Nederlandse bedrijven.
Op 1 bedrijf zijn zelfs resultaten bepaald met behulp van RFID chips. Dit geeft zeer nauwkeurige data van individuele dieren en is een vergelijk tussen eindberen binnen weekgroepen zeer goed te maken. Hieruit blijkt onder andere dat de uniformiteit van de P410 nakomelingen beter is dan verwacht. 

Tevens is er goed gekeken naar de resultaten van de P410 op verschillende zeugen genetica. Dit omdat de zeugen aanzienlijke verschillen laten zien in het vererven van vleesvarkens- en slachteigenschappen.

Na het uitgebreid testen van deze eindbeer heeft de officiële marktintroductie plaats gevonden in 2017. Na een rustige start is er een sterke omzetgroei te zien vanaf begin 2018. En deze omzetontwikkeling zet zich dit jaar verder door.

Hoe valt dit succes te verklaren? De P410 heeft in vergelijk met de P408G een hogere groei en meer spek en combineert dat met een zeer lage voederconversie. Een beer dus die zeer goed past bij de toenemende vraag naar meer spek in het vleesvarken en tegelijkertijd voor de varkenshouder de voerkosten laag houdt. 

Vanwege het succes van de P410 op de Nederlandse markt, bestaat vanaf 1 augustus 2019 ook de mogelijkheid om te kiezen voor de Profit+  selectie. Deze selectie is al ruim vier jaar in gebruik bij de P408 en hiervan wordt veel gebruik gemaakt.